Jdi na obsah Jdi na menu

Standard plemene

 

Standard plemene Moskevský strážní pes


 


Země původu: Rusko


 


Použití: již v samotném názvu plemene je uvedeno jeho určení – strážní pes, pes hlídač a společník, výborně si zvykne v bytě i v rodinném domě, není náročný na chov a klimatické podmínky, poslušný, vyrovnaný, má vrozené hlídací schopnosti


 


Klasifikace UCI, RKF, ICU:


 


Skupina 2. Pinčové, knírači, molosové, horští a švýcarští salašničtí psi


 


Sekce 2.2. Molosové


 


Bez zkoušky z výkonu


 


Stručný historický přehled.


 


Plemeno bylo vyšlechtěno v Moskvě v 50. letech XX. století. Autorem plemene je Ústřední škola vojenského chovu psů, šlechtitelská stanice „Rudá hvězda“. Plemeno vzniklo rozšířeným reprodukčním křížením plemen: kavkazský ovčák, bernardýn, ruský strakatý honící pes. Zakladatelem rodu plemene moskevský strážní pes je Orslan.


 


První popis standardu plemene skupiny MOSKEVSKÝ STRÁŽNÍ PES byl vypracován v roce 1958. Následující standard byl publikován pří získání statutu plemene v roce 1985.


 


Dne 17.dubna 1992 byl Federací chovu služebních psů schválen současný standard.


 


Platný standard byl s malými změnami a doplňky v roce 1997 schválen RFK (Ruskou kynologickou federací) a přijat Odborem chovu plemenných a hospodářských zvířat Ministerstva zemědělství a výživy Ruska.Tento standard byl aktualizován v r.2010.


 


Celkový vzhled


 


Moskevský strážní pes má harmonickou, hrubou robustní stavbu těla, je velkého vzrůstu, se širokým poněkud prodlouženým tělem, s dobře vyvinutým objemným svalstvem, aktivní a pohyblivý. Pohlavní typ je dobře vyjádřen, psi jsou mohutnější a mají výraznější samčí vzhled než feny.


 


Důležité proporce těla:


 


Výška psů je minimálně 68 cm, fen minimálně 66 cm.


Délka trupu tvoří u psů 104 – 105 %, u fen 106 – 108 % výšky v kohoutku.


Hloubka hrudníku tvoří 50 – 52 % výšky psa v kohoutku.


Délka nosní partie tvoří 34 – 37 % délky hlavy.


 


Chování:


 


Moskevský strážní pes je poslušný, sebejistý, vyrovnaný, inteligentní strážní pes, s velmi výrazným hlídacím instinktem, samostatný i vyhledávající kontakt, zcela oddaný majiteli a celé rodině, neprojevuje bezdůvodně agresivitu. Dobře se cvičí, může být psem společníkem, ochráncem, služebním a hlídacím psem.


 


Hlava:


 


Masivní, velká, proporcionálně souměrná k celkové tělesné konstrukci, široká a hluboká v lebeční části. Čelo je široké, mírně vypouklé, rozdělené na dvě poloviny nevelkou podélnou rýhou. Nadočnicové oblouky jsou vyvinuté, týlní hrbol je masivní, s dobře vyvinutým svalstvem, téměř neznatelný.


 


Čelní sklon (stop):


 


Krátký, dobře vyjádřený, dostatečně hluboký


 


Čenich:


 


Čenich je mohutný, široký, černý.


 


Nosní partie:


 


Je o něco kratší než lebeční partie, široká, tupá, hluboká, objemná, pod očima je dobře zaplněná. Délka nosní partie tvoří cca 34 až 37 % délky hlavy. Linie čelní a nosní partie jsou rovnoběžné.


 


Pysky:


 


Tlusté, masité, černé barvy, při uzavřené tlamě plně zakrývající, ale nepřekrývající spodní čelist (nejsou převislé nebo visící).


 


Zuby a skus:


 


Čelisti jsou mohutné, široké. Zuby velké, bílé, pevně přiléhající jeden k druhému, plný počet je 42 zubů, řezáky jsou u kořene umístěny v jedné linii. Skus je nůžkový, zlomené nebo chybějící řezáky a špičáky, které nevadí určení skusu, nemá na hodnocení psa vliv.


 


Lícní kosti:


 


Dobře vyvinuté.


 


Oči:


 


Nevelké, tmavé, okrouhlého tvaru, hluboké, široce a přímo posazené, výraz očí je klidný, jistý. Víčka černá, těsně přiléhající, přiměřeně suchá.


 


Uši:


 


Nevelké, visící na chrupavkách, trojúhelníkového tvaru se zaoblenými konci, těsně přiléhající předním krajem k lícním kostem, postavené nad linií očí, s hedvábnou srstí.


 


Krk:


 


Středně dlouhý, v průřezu oválného tvaru, s dobře vyvinutým svalstvem, nesený přiměřeně vysoko, klenutí je dobře vyjádřené, přípustný je nevelký lalok.


 


Tělo:


 


Tělo je masivní, trochu protáhlé, dobře vyvážené, proporcionálně souměrné, objemné, hluboké. Kohoutek je vysoký, široký, dlouhý, svalnatý, dobře vyvinutý, zvláště u psů.


 


Výška v kohoutku by měla být o něco vyšší než výška v kříži.


 


Hřbet je pevný, rovný, široký, svalnatý, délka se rovná zhruba polovině vzdálenosti od kohoutku do kořene ocasu.


 


Bedra jsou krátká, široká, svalnatá, mírně klenutá.


 


Zadek je široký, svalnatý, přiměřeně dlouhý, mírně skloněný.


 


Hrudník je hluboký, dlouhý, široký s klenutými dlouhými žebry viditelně se rozšiřujícími k zadní části těla. Přední část hrudníku trochu vystupuje dopředu před ramenními a lopatkovými klouby. Spodní část hrudníku se nachází v úrovni loktů nebo o něco níž. Břicho je přiměřeně vtažené.


 


Ocas:


 


Široký, tlustý, délkou dosahuje na hlezno. Kořen ocasu je ve stejné linii jako zadek. V klidu je spuštěný dolů, na konci je lehce zahnutý. Při vzrušení se zvedá srpovitě nad úroveň hřbetu zad. Rovnoměrně osrstěn.


 


Přední končetiny:


 


Při pohledu zepředu jsou rovné a rovnoběžné. Lopatky jsou dlouhé, šikmo postavené, s ramenními kostmi vytvářejí úhel cca 90 – 100 stupňů. Ramena jsou svalnatá, předloktí je rovné, přiměřeně dlouhé, masivní. Lokty směřují pouze dozadu. Holeně jsou krátké, široké, pevné, lehce nakloněné. Výška lokte činí 50 – 52 % kohoutkové výšky psa.


 


Tlapy jsou velké, okrouhlého tvaru, pevně sepnuté, polštářky jsou masité, tlusté, drápy libovolné barvy.


 


 


Zadní končetiny:


 


Při pohledu zezadu jsou rovné a rovnoběžné, postavené o něco šířeji než přední. Bederní kosti nejsou dlouhé a mají malý sklon. Stehna a holeně jsou téměř stejně dlouhé. Úhly kolenních a hlezenních kloubů jsou přiměřeně vyjádřeny, jasně načrtnuté. Nárty jsou postaveny kolmo, jsou krátké a široké. Tlapy mají oválný tvar, jsou pevně sepnuté, s masitými tlustými polštářky, drápy libovolné barvy. Přirostlé prsty musí být odstraněny.


 


Pohyby:


 


Vyvážené a klidné. Charakteristickým druhem pohybu je krátký klus a těžký cval. Při lehkém klusu se končetiny pohybují přímočaře. Klouby předních a zadních končetin se volně ohýbají. Kohoutek a zadek mají být při klusu přibližně v jedné rovině.


 


Kůže:


 


Kůže je tlustá, bez známek nadměrné vlhkosti, na krku může být prověšena.


 


Osrstění:


 


Srst je přilehlá, dlouhá, hustá, s dobře vyvinutou podsadou, vrchní chlupy jsou rovné. Na hlavě a přední straně končetin jsou chlupy kratší. U psů jsou více vyvinuty okrasné chlupy, které jsou vidět na krku v podobě hřívy a na zadní straně předních a zadních končetin v podobě tzv. praporů, ocas je rovnoměrně osrstěn. Je povoleno mírné zvlnění srsti na hřbetě, zadku a bedrech.


 


Zbarvení:


 


Zrzavě strakatý, skrvnitý: bílý se zrzavými, zrzavě-černými, černo-zrzavými, sobolími skvrnami, přítomnost zrzavého odstínu ve zbarvení je nutná. Nezbytný je bílý hrudník, přední končetiny bílé k loktům a zadní k holeni, bílý konec ocasu; zadek by měl mít na bílém pozadí libovolné z uvedených zbarvení, tmavé „brýle“ (kruhy kolem očí), čerň na uších.


 


Je žádoucí následující zbarvení: tmavá hlava díky černé masce (úplně nebo bez ní), černým „brýlím“ a uším, v kontrastu se světleji zbarveným tělem, s nazrzlými skvrnami oddělnými od bílé barvy výraznými hranicemi sobolího zbarvení.


 


Výška:


 


Ideální výška u psů je 77-78 cm, u fen 72-73 cm.


 


Vrchní hranice růstu není stanovena.


 


Hmotnost:


 


Psi od 55 kg výše, feny od 45 kg.


 


Varlata:


 


Psi musí mít dvě normálně vyvinutá varlata plně spuštěná do šourku.


 


Vady:


 


Jakákoli odchylka od výše uvedených bodů se musí považovat za vadu a její závažnost se posuzuje v přesném poměru se stupněm dané odchylky.


 


Vady: (závažné nedostatky – lze zadat známku nejvýše „velmi dobrý“)


 


Výrazná odchylka od typu tělesné konstrukce a anatomie.


Lehká stavba těla, kvadratický formát.


Ochablost, přílišná vzrušivost.


Úzká, lehká hlava, okrouhlá lebka, neznatelný přechod od čela k tlamě nebo příliš ostře vyjádřený stop, hodně převislé pysky tvořící „kapsu“.


Velmi výrazná rýha mezi očima, hluboké záhyby na čele a lícních kostech, velká depigmentace na pyscích, neúplně pigmentovaný čenich.


Silně zmuchlané uši, polostojící, hodně odstávající od hlavy.


Velmi světlé, vypouklé, úzce nebo šikmo posazené oči, vlhká víčka, silně vyvinutá třetí víčka, zachmuřený výraz očí.


Řezáky nerozmístěné v jedné rovině.


Dlouhý vysoko postavený krk, velmi výrazný lalok.


Výrazně zřetelně vysoký zadek.


Ocas stočený do kruhu, háčku, se srostlými obratli na konci. Krátký, neúplný ocas.


Přímá a ostrá ramena.


Krátké lopatky nebo ramenní kosti.


Úzce postavené přední a zadní končetiny, výrazně přiblížená hlezna.


Příliš napřímené úhly hlezenních kloubů, příliš dlouhé holeně.


Slabý spojující aparát.


Kudrnaté chlupy, vlnitá srst na těle, velmi krátká srst s chybějícími ozdobnými chlupy.


Všechna zbarvení mimo uvedených ve standardu.


Bílé skvrny na uších, výrazná asymetrie „brýlí“, „brýle“ bez černého okraje, chybějící „brýle“ nebo jednostranná maska („monokl“), brýle nezakrývající vnitřní koutek oka.


Výška psů menší než 68 cm, fen menší než 66 cm.


 


Diskvalifikující vady:


 


Bázlivost nebo přílišná vzrušivost.


Jakékoli odchylky od nůžkového skusu.


Chybějící zuby (jeden nebo více zubů).


Zkřížený skus.


Hnědá víčka a čenich.


Modré, zelené oči, různá barva očí, výskyt srostlých palců.


Nekoordinovaný pohyb.


Mimochod.


Psi samičího typu.


Jednostranný nebo oboustranný kryptorchismus.


 


Psi, kteří jsou nemocní, zranění nebo po úraze, nebudou hodnoceni.


 
 

 

 

Příspěvky

Standard plemene

1. 12. 2010

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Standard plemene