Jdi na obsah Jdi na menu

Chystáme se na výstavu

29. 8. 2012

Chystáme se na výstavu


Rozhodli jste se (a my vás za to velmi chválíme), že se svým psem pojedete na výstavu a nevíte co vás čeká? Tady je několik rad a tipů, jak se na výstavu připravit a co můžete očekávat:

1) Ve zpravodaji KOSD nebo na webových stránkách si najděte přihlášku, vyplňte ji podle Průkazu původu (PP) vašeho psa (POZOR! Výstavy se mohou zúčastnit pouze jedinci s PP a bez kupírování),
Označte správně kategorii, do které si přejete psa zapsat:

štěňata 3 – 6 měsíců,
dorost 6 – 12 měsíců,
kategorie mladých 12 – 18 měsíců,
kategorie otevřená 18 měsíců – 8 let
kategorie veteránů – psi starší 6 let

a přihlášku spolu s dokladem o platbě za výstavu odešlete dle propozic.

2) Psa na výstavu řádně připravte. Uvědomte si, že výstava je především šampionátem krásy a oslavou exteriéru psa, který je, spolu s povahou daného plemene, jeho nedílnou součástí. Pes tedy musí po zdravotní stránce splňovat všechna ustanovení výstavního řádu a jeho exteriér bude vizitkou Vaší péče o něj.
3) S sebou na výstavu MUSÍTE mít platný očkovací průkaz a PP psa. Bez PP nebude pes posouzen a vy zbytečně pojedete domů, aniž byste se mohli výstavy zúčastnit.
4) Po příjezdu do místa konání výstavy se hlaste ve výstavní kanceláři, kde obdržíte desky se všemi tiskopisy týkajícími se výstavy a pořadové číslo, které si umístíte na viditelné místo (na stehno levé nohy nebo na prsa)
5) Psi nastupují do výstavního kruhu podle věkových kategorií na pokyn hlavního rozhodčího a podle pořadových čísel, která jim budou přidělena. Po nastoupení do kruhu budete dbát pokynů rozhodčího a čeká Vás posouzení v chodu, ve stoje a v klusu. Dále MUSÍ Váš pes na pokyn rozhodčího ukázat chrup (to pečlivě nacvičte doma). Psi vždy chodí u levé nohy svého psovoda.
6) Pokud se Váš pes účastní ve třídě otevřené nebo vzšší a váš pes ve své kategorii zvítězí, jste povinni vyčkat na zakončení výstavy a nastoupit v tzv. kole vítězů, kde vybraní jedinci soutěží o závěrečné tituly výstavy (BOB-vítěz plemene, vítěz kraje…….)
7) Závěrem již jen malé upozornění: Mějte na paměti, že řada jedinců posuzovaných plemen je činná ve strážní službě a tak je možné, že nebudou tolerovat blízkou přítomnost ať už vás nebo vašeho psa. Naopak vy ručíte za to, že po celou dobu konání výstavy váš pes nebude volně pobíhat v místě konání výstavy, ani v blízkém okolí. Předejdete tak nepříjemným konfliktům, zraněním a vyloučení z výstavy.


Přejeme vám jen dobré známky a radost z výstavních úspěchů.

Vedení KOSD